f3.gif (1262 bytes)

Ammattilaiselta
Ammattilaisille
Huomioi! FATTORE Vitale & Co.
ei
 toimi kuluttajamarkkinoilla.

fattore.gif (16277 bytes)

Yritykseltä
Yrityksille

Huomioi! FATTORE Vitale & Co.
ei
 toimi kuluttajamarkkinoilla.

25
 
VUOTTA
1983 - 2008
 

 HUOMIOI! FATTORE Vitale & Co. palvelee alkaen klo.: 10:00 - 17:00 SOITA ENNEN KUIN TULET   09 803 94 84 tai 0500 205 819

PalveluajatAjo-ohjeet

Sähköposti 

 Lankapuhelin
09 8039484
Soita ennekuin tulet

Käsipuhelin
0500 205819
Soita ennekuin tulet

Faksi
09 8039421

Osoitteemme
Kuunkierros 3F
02210 Espoo

Postiosoite
PL 59
02211 Espoo

Y-tunnus
0532156-7

Tiedustelulomake

Takaisin etusivulle

Painoit:

 HygroClip - Sarja


Kosteus- ja lämpötilamittaus on siirtynyt digiaikaan

Digitaalisella signaalilla täsmällisempi mittaus, anturien täysi vaihdettavuus ja helpompi kalibrointi

Täysdigitaalinen tuoteperhe mittareita, loggereita ja lähettimiä

Rotronic HygroLinja -tuoteperheeseen kuuluvat niin kädessä pidettävät mittarit, anturit ja loggerit kuin lähettimet ja laboratorioiden mittauslaitteet. Yhteistä niille kaikille on täysi digitaalisuus. Digitaalisuuden etuja on muun muassa mittaustuloksen siirtyminen muuttumattomana mittauselimeltä näyttölaitteelle, mittarille, loggerille tai lähettimelle. Haluttaessa HygroLinja -perheen lähetinkin lähettää viestin eteenpäin digitaalisena, jolloin jännite- tai virtaviestin mahdollisilta virhetekijöiltä vältytään ja esim. 32 lähetintä voidaan verkottaa yhteen valvontatietokoneen kanssa.

HygroLinja -tuoteperheeseen kuuluvalla ohjelmalla, HW3 (= HygroWin 3), voidaan ohjelmoida ja lukea tuoteperheen laitteita sekä kalibroida ja säätää HygroClip -mittapäät.

Takaisin alkuunROTRONIC
HYGROLOG -mittari/tiedonkeruulaite
HYGROCLIP -mittapäällä

HYGROLOG on edullinen tiedonkeruulaite, joka kuuluu HYGROCLIP -tuoteperheeseen. LCD -näytöllä varustettu HYGROLOG D on samalla myös mittari, joka näyttää suoraan suhteellisen kosteuden (%RH) ja lämpötilan (°C). HYGROLOG :n muistiin mahtuu yhteensä 10 000 mittausta. Kerättyjen tietojen luku ja tarkastelu tapahtuu helppokäyttöisellä Windows-ohjelmalla


Tekniset tiedot:

hygrologD.jpg (11107 bytes)
HYGROLOG D,
jossa asennettuna HYGROCLIP S -moduuli  
Valmistaja ROTRONIC Ag, Sveitsi
Mittauselimet
Suhteellinenkosteus: HYGROMER® CK-90
ainoa maailmassa: kastepistettä
ja kondenssivettä kestävä
Lämpötila: Pt100 Ohm
Digitaalinen ulosanto (DIO)
Analoginen ulosanto (ROV)
Suhteellinenkosteus: 0..1V, 0..100%RH
Lämpötila: -0,5..2V, -50..200°C
Lämpötilatoiminta-alue:

   HygroClip S  

-40...+85°C

HygroLog D

-10...+50°C
Tarkkuus (23°C:ssa)

Suhteellinenkosteus:

±1,5%RH koko toiminta-alue!
±1%RH (SCS -sertifikaatilla) ainoa maailmassa

Lämpötila:

±0,3°C

Mittari- ja tiedonkeruulaite, esimerkkisetti:

 • 0...100%RH, –10...50°C (–40...85°C HygroClip-moduli itse pidennysjohdon päässä)
 • 10 000 mittausta (5000 kpl %RH, 5000 kpl °C), max: 416 vuorokautta
 • HygroLog D mittari-/tiedonkeruulaite
 • HygroClip S moduli ø15mm 10cm mittapää
  tai
  HygroClip SC05 ø5mm 2m ø4mm kaapelianturi
 • HygroData HL sis: RS-232 johto ja Windows-ohjelma
 • 3 x 1,5V alkaliparisto


AGENT D HYGROCLIP-mittapäällä

<Linkki Rotronicin "Loggers"-sivuille>

Takaisin alkuun

 


HygroPalm — kädessä pidettävä kosteusmittari

Kuva: HygroPalm-"käsimittari"


hp+clips+c04+datahp_pieni.jpg (29135 bytes)
 • HygroPalm-mittari
 • anturit: ø15mm HygroClip S,
  ø4mm HygroClip SC04
 • HygroData HP (ohjelma ja RS-232-kaapeli)

HygroPalm-"käsimittareita" on viisi eri versiota:

HygroPalm 0,

HygroPalm 1,

HygroPalm 2,

HygroPalm 3 ja

HygroPalm Aw1

Ulkomuodoltaan ne eivät eroa toisistaan, ergonominen muotoilu on pyöreä ja käteen sopiva.

Kaikkien HygroPalm:ien ominaisuuksiin kuuluu: anturien vaihdettavuus ja liitäntämahdollisuus HygroFlex-lähettimiin. Laitteen omalla näytölle saadaan kosteuden ja lämpötilan lisäksi näkyviin kastepiste ja ns. märkäsukkalämpötila.

<Linkki Rotronic:in "Handhelds"-sivuille>

HygroPalm:lla ei ole kalibrointitarvetta, koska kalibrointitiedot sijaitsevat HygroClip-mittapäämodulissa ja siitä eteenpäin signaali on digitaalista. HygroPalm:n avulla voidaan kuitenkin HygroClip-mittapää kalibroida ja säätää (kun käytössä on oikea kalibrointistandardiliuos).

HygroPalm voidaan kytkeä telakointiasemaan, jossa on RS-232-liitäntä ja akkulaturi. HygroPalm 2:ssa on oma RS-232 liitäntä, kaksi anturiliitäntää sekä kaikki psykrometriset laskentatoiminnot esim. kastepiste, höyryn osapaine, höyryn konsentraatio, entalpia jne. Sen avulla voidaan tehdä myös 4-pisteen kalibrointi ja säätö HygroClip-mittapäille. HygroPalm 3:een voidaan edellisten lisäksi liittää mitä tahansa analogisia antureita kuten paine- ja ilmavirtaus-antureita (tällöin mittari voi kompensoida laskentatulokset vastaamaan kyseistä painetta).

Kaikissa HygroPalm-mittareissa on kiinnitetty huomiota käytettävyyteen. Vaikka toiminnot ovat monipuoliset, ei paneelia ole täytetty näppäimillä vaan toiminta tapahtuu navigoimalla valikoissa isolla LCD-näytöllä kännyköiden tapaan.

Takaisin alkuun


HygroFlex — nopea ja helppo kalibrointi sekä tarkka digitaalinen viesti jännite- ja virtaviestin asemasta

Kuva: HygroFlex-"seinälähetin"


Erilaisten seuranta- ja säätöjärjestelmien mittalaitteilta saama viesti on tyypillisesti ollut joko jännite- tai virtapohjainen. Mitta-anturi ja itse lähetin ovat olleet kiinteä kokonaisuus: jos anturi on pitänyt vaihtaa, on uusi anturi-lähetin-pari täytynyt kalibroida ja säätää.

 

<Linkki HygroFlex-sivulle><Linkki Rotronic:in "Transmitter"-sivuille>

Rotronic:n uuden HygroFlex-lähetinperheen ajatuksena on ollut tehdä anturista ja lähettimestä täysin riippumattomat yksiköt. Eri tyyppiset lähettimet ja anturit (HygroClip-mittapääsarja) on kytkettävissä ja vaihdettavissa toistensa kesken miten halutaan. Kalibrointi ja säätö voidaan suorittaa täysin ohjelmallisesti tai HygroPalm-"käsimittarin" avulla ilman hankalaa potentiometrin kiertämistä. Itseasiassa vain HygroClip kalibroidaan. Lähettimen ei tarvitse olla poissa käytöstä kuin vain muutaman sekunnin ajan, kun sen kalibroitavaksi vietävä HygroClip vaihdetaan jo kalibroituun. Itse lähetinkin voidaan konfiguroida HW3-ohjelman tai HygroPalm-mittarin kautta.

HygroClip-mittapääanturin ja HygroFlex -lähettimen välinen keskustelu on täysin digitaalinen. Digitaalinen signaali säilyttää tarkkuutensa, kun esim. lineaarisuusvirheet tai lämpötilasta aiheutuvat vakiomuutokset saadaan eliminoitua. Kalibrointi säilyy tarkempana ja vakaampana.

HygroFlex-lähettimien avulla voidaan mittaustulos esittää suhteellisen kosteuden (%RH) asemasta millä tahansa kosteusparametrilla. Lähetin vain kytketään PC:hen tai HygroPalm:iin ja muutetaan sen konfiguraatiota.

Lähettimen digitaalinen viesti kulkee RS485-portin kautta. HW3-ohjelman avulla voidaan tarkastella max. 32 verkotetun lähettimen mittaustuloksia eri parametrein yhtäaikaa. Seurattavat parametrit ja hälytysrajat voidaan asettaa yksilöllisesti joka anturille. Hälytys voidaan välittää myös sähköpostitse tai tekstiviestinä kännykkään. Itse HygroFlex-lähettimeen voidaan asentaa oma LCD-näyttö ja näppäimistö, joilloin sen mittaustulos nähdään ja konfigurointi voidaan tehdä suoraan ilman muita laitteita.

Analogisen jännite- tai virtaviestin käyttö on myös edelleen mahdollista. Siltausten avulla voidaan valita viestin tyyppi: 0..1 / 0..5 / 0..10VDC tai 0..20 / 4..20mA.

Digitaalisten HygroClip-anturien asemasta tai rinnalle voidaan kytkeä myös analogisia antureita (niin Rotronic:n tarkkoja %RH/°C-antureita kuin muiden valmistajien esim. paineantureita). Anturit voivat olla yhdistettynä lähettimeen seinä-, kanava tai kaapelikytkennöin (2..200m).

HygroPalm

Takaisin alkuun


HygroLab — veden aktiivisuuden mittaus muutamassa minuutissa

Kuva: HygroLab ja eri anturivaihtoehtoja


HygroLinja-perheen laboratorion kosteuden / veden aktiivisuuden tutkimuksiin tarkoitettu ratkaisu on pöytämalli HygroLab. Siinä on samat digitaalisuuden edut kuin muissakin HygroLinja -tuoteperheen tuotteissa: helppo kalibrointi ja sen pysyvyys, mittaussignaalin tunteettomuus virhetekijöille sekä kaikkien anturien ja laitteiden vaihdettavuus keskenään. HygroLab1-laite näyttää suhteellisen kosteuden tai veden aktiivisuuden ja lämpötilan. Yhtäaikaa voi olla kytkettynä kaksi anturia, joko digitaalista tai analogista. Sen avulla voidaan kalibroida kosteus neljässä ja lämpötila kahdessa pisteessä.

<Linkki Rotronic:in "Water activity"-sivuille>

HygroLab2:ssa on neljä anturiliitäntää, RS232- ja RS485-portit, täydellinen psykrometrinen laskenta (joka anturille erikseen) ja mahdollisuus liittää myös muiden valmistajien antureita. HygroLab2-laitteita voidaan kytkeä verkoksi jopa 32kpl ja tarkkailla niiden kaikkien mittaustuloksia HW3-ohjelmalla niin numeerisessa kuin graafisessa muodossa sekä kalibroida anturit verkon kautta.

Kuva: AwVC-kiertoilmamittausasema


Veden aktiivisuusmittaus on nopeaa AwVC-kiertoilmamittausasemalla. Se "imee" kosteuden hankalistakin materiaaleista nopeammin kuin mitkään vanhat menetelmät: yhden hankalan näytteen mittaus kestää tuntien asemasta vain kymmeniä minuutteja *. Tasainen mittauslämpötila saadaan esim. vesivaippamittausalustalla.

* Rotronic AwQuick-mittalaitteessa on automaattinen trendiseuranta ja laskenta: laite havaitsee kun tasapaino on saavutettu — mittaus nopeutuu entisestään.

Takaisin alkuun


Tarkkuus vähintään ±1,5%RH koko alueella 0...100%RH

HygroClip-anturien kosteusmittauselin on maailman huippulaatua oleva Hygromer C94. Sen tarkkuus on koko kosteusalueella, 0...100%RH, ±1,5%RH tai tarvittaessa Swiss Calibration Servicen (SCS, "Sveitsin Kalibrointipalvelu") sertifikaatilla ±1,0%RH. Tähän ei muilla suhteellisen kosteuden mittauselimillä päästä, kun vielä huomioidaan, että kosteusmittauselin sietää kondenssivettä: kuivuttuaan elin toimii jälleen kuin uusi ilman kalibrointitarvetta.

Lämpötilaelimenä käytetään Pt100 1/3 DIN-tyyppistä mittauselintä. Sen tarkkuus normaali sovelluksissa on ±0,3°C, mutta tarvittaessa päästään parempaankin DIN-standardin Pt100-luokkien mukaan.

Takaisin alkuun


Täysi vaihdettavuus ja helppo kalibrointi

Kuva: Kädessä HygroClip S -mittapää


Mittauselimet sijaitsevat omassa modulissaan, HygroClip-mittapäässä. Mittauselimen analoginen mittaustulos muunnetaan modulissa välittömästi digitaaliseksi, jolloin minimoidaan mahdolliset signaaliin kohdistuvat virhetekijät. Kalibrointitiedot sijaitsevat myös HygroClip:n piirillä. Tästä seuraa, että näyttölaitteita ja mittareita ei enää tarvitse kalibroida. Vain HygroClip-modulin kalibrointi ohjelmallisesti riittää. Apuna on syytä käyttää jäljitettävyystodistuksin toimitettavia kalibrointistandardeja: 0%RH-rakeet sekä 5, 10, 11.3, 20, 35, 50, 65, 75.3, 80 ja 95%RH-liuokset.

Kuva: Kalibrointi-standardi-pakkaus sisältää 5 kpl standardeja ja jäljitettävyys-todistuksen


Näin myös erilaiset mittalaitteet (mittarit, lähettimet, loggerit jne.) ja eri HygroClip-anturit ovat täysin keskenään vaihdettavissa, kun kalibrointitieto on itse HygroClip-modulissa. Täydellä digitaalisuudella saavutetaan myös parempi linearisaatio ja lämpötilakompensointi.

HygroClip-moduli soveltuu myös OEM-tuotteeksi, koska siinä on digitaalisen ulosannon (DIO, MicroWire) lisäksi analoginen ulosanto: esim: 0..100%RH = 0..1 V; –50..200°C = –0,5..2,0 V.

Takaisin alkuun


Suhteellisen kosteuden mittaus jopa 200°C:ssa ja 50 bar:ssa

Mikään muu kosteusmittauselin maailmassa ei kykene mittaamaan näin matalassa (–50°C) tai korkeassa lämpötilassa (200°C) kuin, mihin Rotronicin Hygromer C94 kykenee. Perus HygroClip:inkin mittauselin kykenee tähän, mutta itse perusmodulin elektroniikka ei ole niin suojattu, kuin vaativampiin olosuhteisiin tarkoitettujen HygroClip:ien. Perus HygroClip:llä lämpötilatoiminta-alue on -40..85°C (HygroClip S). Painesovittimen avulla kosteusmittaus voidaan suorittaa 50bar paineessakin.

Kuva: HygroClip C04/C05
ø4mm / ø5mm kaapelianturi


Muita anturivaihtoehtoja on esim. ahtaisiin paikkoihin sopiva ø4mm kaapeli- tai puikkoanturi, paperille: pinojen kosteusmittauksiin miekka-anturi ja teloille "kelkka"-anturi sekä veden aktiivisuuden mittaukseen kiertoilma-mittausasema.

Takaisin alkuun


France Telecom valitsi ROTRONIC-lähettimen

France Telecom on päättänyt vaihtaa kaikki puhelinkytkinkeskustensa vanhat lähettimet seuraavien neljän vuoden sisällä Rotronic:n FH-sarjan lähettimiin. HygroClip-modulin kalibroinnin helppouden ja vaihdettavuuden lisäksi France Telecom:n päätökseen vaikutti HygroClip:n tarkkuus (±1,5%RH koko alueella). Aiemmin France Telecom käytti puhelinkytkinkeskuksissaan kosteuslähettimiä, joiden tarkkuus oli tavallista ±3...±5%RH luokkaa.

Puhelinkytkinkeskuksen suhteellisenkosteuden tulisi olla välillä 30...70%RH, koska liian kuivassa ilmassa ongelmana on staattinen sähkö ja liian kosteassa oikosulkuvaara. Puhelinkeskuksen ilmankosteuden laskiessa alle 31%RH käynnistyy ilmankostutin; ja kosteuden saavuttaessa 69%RH alkaa ilman kuivatus. Tavallisesti tämän kosteudensäätöjärjestelmän teho on ollut n. 40kW.

Kostuttimen / kuivaajan toimiessa, suhteellisen kosteuden mittavirheen takia, päivässä esim. tunnin pidempään kuin olisi tarpeellista, puhelinkytkinkeskusta kohden tuhlaantuu 40kWh energiaa. Jos keskuksia olisi 1000 (kuten France Telecom:n tapauksessa) kuluu päivässä 40 000kWh energiaa hukkaan verrattuna tarkempaan Rotronic-kosteuslähettimeen. Tarkempi kosteusmittaus säästää energiaa ja rahaa.

Takaisin alkuun


Tarkistettu: 25. tammikuuta 2008.